Wednesday, August 3, 2011

Bila Ramadhan Tiba.....=II

assaamualaikum...

just nak share satu hadis yang femes apabila datangnya ramadhan bersama huraiannya...sempena ramadhan ini elok la kita sama-sama mempertingatkan amalan kita kerana tidak sapa mengetahui adakah kita akan berada di ramadhan akan datang atau tidak..

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Berapa banyak orang yang berpuasa tetapi dia tidak mendapat apa-apa dari puasanya kecuali hanya lapar dan dahaga. [Riwayat Ibnu Majah]

Huraian & Pengajaran Hadis:

i) Setiap muslim harus memahami konsep sebenar puasa supaya ibadah puasanya itu tidak menjadi suatu perbuatan yang sia-sia.

ii) Berpuasa mengikut perspektif Islam ialah menahan diri dari makan dan minum serta mengelakkan diri daripada melakukan perkara-perkara yang boleh membatalkannya mulai dari terbit fajar hingga terbenam matahari.

iii) Selain itu puasa juga bermakna menahan diri daripada perkara-perkara berikut iaitu:

a) Menundukkan pandangan mata serta mengatasinya daripada tertuju kepada segala yang tercela.

b) Menjaga lidah daripada berkata-kata perkara yang sia-sia, dusta, fitnah, cacai maki dan menyinggung perasaan orang lain.

c) Menahan pendengaran dari mendengar segala sesuatu yang ditegah agama di mana perkara yang haram diucap adalah juga haram didengar seperti mengumpat dan sebagainya.

d) Mencegah tangan, kaki dan perut serta semua anggota badan daripada melakukan atau mengambil perkara yang haram.

iv) Seorang muslim hanya akan terbentuk melalui ibadah puasa yang ditunaikan dengan penuh penghayatan di mana bagi mereka yang berpuasa sekadar untuk menunaikan kewajipan tanpa memahami apa sebenarnya yang dituntut oleh agama maka mereka tidak akan dapat merasai kemanisan nikmat puasa tersebut malah puasa itu dirasakan sebagai satu bebanan yang terpaksa ditanggung.

v) Bulan Ramadhan adalah bulan di mana pada "Mulanya RAHMAT, tengahnya PENGAMPUNAN, dan akhirnya MERDEKA dan api neraka.".Oleh itu setiap daripada kita haruslah berusaha untuk meningkatkan ketaqwaan kepada Allah S.W.T dan sentiasa mengingati-Nya dengan melakukan amalan-amalan baik di samping menjauhi segala sifat-sifat yang keji dan mungkar.Wallahualam.

Sesungguhnya yang baik adalah daripada Allah, yang bururk daripada kita sebagai manusia yang penuh dengan kesilapan dan dosa yang kita sendiri lakukan akibat kealpaan dan kelalaian kita...

Mog Allah mengampunkan dosa kita dan menerima amalan kehidupan kita dan kelak aabila kita mati nanti, moga tergolong bersamam dengan orang-orang yang soleh insyaallah...

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

No comments: