Friday, December 31, 2010

2011..Ur Tyme Is Now...=))

assalamualaikum

last post untuk 2010....aku penat nak update blog...namun ku gagahkan diri jua...malam tahun baru aku mengadap pc...seorang diri...ditemani rokok berasap dan kipas angin jer...

aku xda plan pape tuk malam ni...just lek kat umah...buat2 apa yg xberfaedah...hahhahaa....

dari aku zaman sekolah sampai sekrang xpernah rasenyer pg sambut new year.....kalo ada pun aku lupa bila....last yg aku ingat aku g tgk bunga api kat padang ipoh....masa tu aku rase dalam 3 tahun lepas gamaknyer....



dalam keheningan bunga api memancar ke langit sambil memercikkan cahaya, aku hanya meilhat apakah yang akan berlaku seterusnya....dalam masa yang sama sebelah aku ada pasangan sedang berkasih yang sibuk merakam dentuman bunga api melalui telefon bimbit...

"happy new year sayang," kata si lelaki

"B, happy new year tuk awak juga," balas awex beliau dengan manja...


aku just relax n steady jer la....aku xpernah ajak mane2 awex malam tahun baru atau malam merdeka pg tgk bunga api...pelik kan!!!

aku memang jenis lelaki camtu....xsuka hiruk pikuk bersesak semata2 nak tgk bunga api sambil berhimpit dengan kapel2 yang belom kompom kawin...kalo dah kawin bawak family tu lain cite la...

malam tahun baru ni bukan xbagus...orang yg sambut biasanya buat jadi JAHANAM....malam-malam camni mula aktiviti SO-SIAL bermula...

kompom kelab-kelab malam akan berkumandang smapi lewat pagi....kompom kondom-kondom berserakan lepas puas anak-anak dara, bohsia, bojan layan nafsu masing-masing.....kompom botol arak n tin-tin SYAITONNN bertaburan....



ni la budaya kita...semua benda nak sambut....aku heran la...nak sambut satu hal...xkena hukum syarak plak tu...tp aku fikir ada ke hukum bab sambut tahun baru ni? wajib ke? ape manfaatnya?

hari kebesaran Islam pun ada kalanya kita lupa...tahun baru xpernah plak lupa...kita ni terlalu mengikut barat...setiap tahun cakap kita sudah MERDEKA...ape yang dorg faham tentang merdeka ntah..

MERDEKA kita bebas daripada penjajah...HAHAHAHHAHA...WAKKKLUUUU....orang putih british xperlu datang malaysia la nak jajanah bangsa malaysia....sekarang zaman canggih........xpayah la susah2 nak seberang laut....buang masa jer...

dia banyakkan hiburan, fesyen tayang buah betik, baju ketat2 nampak bijik pau, londeh sana sini tu jer dah tunjuk kita masih dijajah....yang aku heran tu bangsa sendiri, agama ISLAM...apakah islam pada nama sahaja smpai xtau hukum halal haram ke?

rosak bangsa kita ni....jauh menyimpang dah....dah-dah la lalai dek hiburan merepek ni...yahudi xkan berhenti menyesatkan umat Islam...bukan semua tak tahu...tapi nak buat camner..dah otak BEBAL hati GELAP dek kelalaian dunia...

"relax la, sy muda lagi masa tuk enjoy la...dah tua nanti bertaubat la"

perghhh!!! dengar berapi derrr.....kalo adik aku kompom aku aja bahasa kaki...ehhh nak tanya la, korang tau ker biler kita nak check-in balik? lain kali cakap jgn macam org hilang pedoman...

jalan bertaubat masih terbuka selagimana nyawa xsampai ke halkum...semua orang buat salah tapi tarik la diri pelan-pelan dari hanyut dek dunia ni...xsalah nak berhibur, ada batasnya....



aku pun bukan baik sgt...ada salah silap n kekurangan...tapi bila tgk bangsa seagama caca marba, sedih la...agama adalah cara hidup...orang xda cara hidup ni seolah-olah xda agama..fikir-fikirkan...

dah nak masuk tahun 2011 dah pun....aku sbg blogger blog ni nak mintak maaf kalo ada salah silap sepanjang aku post kat sini...hope korang stay tuned la kat sini ok...aku xda rase nak kemana pun....



diharapkan tahun 2011 kehidupan lebih diberkati...dimurahkan rezeki dengan limpah kurnia-Nya...diberikan kesihatan yang baik n dipanjangkan umur...yang belum dapat jodoh hope dapat la jodoh....

selamat tahun baru 2011....semoga syiar Islam berkembang dengan jayanya insyaallah...

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

Thursday, December 30, 2010

Tahniah Malaysia...=))

assalamualaikum

pertamanya bersyukur kepada Allah dengan limpah urnia-Nya kita berjaya membawa pulang piala AFF Suzuki 2010 ke bumi Malaysia...

setelah hampir 14 tahun akhirnya malaysia berjaya memenangi piala tersebut buat pertama kali...lebih manis kejayaan yang dikecapi ini hasil semua mereka yang terlibat terutamanya menyerap tekanan hasil daripada kontroversi yang melibatkan rakyat malaysia dan indonesia...

biasa la bola sepak, kompom fans bertelagah...tapi pada aku xkisah la siapa yang anda sokong yang penting kawal diri n perasaan...xpayah la terlalu emosi...just a game...we must enjoy it =))

awal2 aku dah predict malaysia akan tumbang di indonesia tapi piala akan dibawa pulang ke Malaysia...bapak aku siap cakap

"betul kamu cakap indonesia menang tapi malaysia julang piala"

aku berani cakap sebab malaysia bawak bekalan selesa 3-0 pada game kat bukit jalil...kalo malaysia gagal manfaatkan peluang masa main kat malaysia, mungkin situasi akan menjadi sukar...

paling jelas kontroversi LASER HIJAU yang dikatakan menjadikan tumpuan player indonesia masa main kat malaysia terjejas....hahahaa...perdebatan ini berlanjutan sehingga menjadi topik panas di laman sosial twitter n facebook...



tapi insiden jelas menunjukkan penyokong indonesia memulakan dahulu pada perlawan pertama peringkat kumpulan...so fans malaysia balas la balik masa semi final...masa perlawanan final kedua pun mash ada laser yang kelihatan dipancarkan kepada player..

so kira fair n square la...just relax ok...tapi aku respect player indonesia even ketinggalan agreget dorg bermain bermati-matian....defend n keeper malaysia setengan mati tahan asakan...perghh!!!

sayangnya kapten indonesia xleh sempurnakan penalty masa 1st half....kalo masuk kompom game berubah serta merta...malaysia datang jakarta bukan semata2 mempertahankan kelebihan...malah nk cari gol di tempat lawan n akhirnya berhasil melalui mohd safee sali...



tapi yg paling dipuji semestinya keeper malaysia...khairul Fahmi che mat @ apex...memang terbaekkk!!! walaupun belum tahap casillas atau peter schmeichel tp kecekapan beliau memang harus dipuji...



tahniah gak tuk safee kerana menjadi top scorer sepanjang kejohanan dgn 5 gol...pasni korang berdua kompom la high market pasni...indonesia bermain sgt profesional n semangat kesukanan tinggi...kredit kepada mereka juga...



bukan nak kata la, rio fredinand yg pernah main dgn team malaysia pun siap puji...tu maknanya malaysia bermain cemerlang...




ingat bola sepak hanyalah wadah penyatuan...masing2 xperlu emosi atau melenting...jadi la matured fans..

pape pun good luck tuk team malaysia untuk kejohanan mendatang..jangan psni merudum balik...peminat mula yakin dengan pasukan kebangsaaan...jangan hampakan peminat...



MALAYSIA JUARA PIALA AFF SUZUKI 2010

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

Tuesday, December 28, 2010

Sorotan 2010...=))

assalamualaikum....

pepagi dah ngadap blog...al-maklum la dah lama xupdate blog aku ni....nak cite pun xder story sgt...senang cerita aku nak cite ape yg best n xbest dalam 2010....beberapa hari jer lagi dah nak 2011...Ya Allah cepatnya masa berlalu....hidup mesti diteruskan...


KEMATIAN

kita mualakan dengan kisah yang sedih dulu...actually tahun ni aku kehilangan nenek kesayangan selepas kembali mengadap Ilahi akibat sakit mengejut....ramai organg xsangka nenek aku kembali tanpa kami sedari....walaupun kadang-kadang nenek aku xcam aku, tapi aku tau dalam hatinya dia akan ingat aku..

masa kecik kalau bapak aku kena duty kat kem, aku kompom la akn tinggal dgn nenek aku...ingat dulu kecik2 masa tu dalam umur 4-5 tahun kalau nenek aku pergi kedai, kompom aku ikut naik basikal...cakap jer nak keropok atau jajan ape, kompom dapat...kalo gaduh dgn mak su aku, kompom opah aku akan back-up aku...

2 minggu sebelum dia meninggal, dia ada tegur aku masa aku dtg stor usha kete aku...dia kata dia sihat...tu la last aku jumpa dia...then masa tu aku sibuk dgn praktikal...tambah tyme nak PRK Hulu Selangor....

akhirnya sehari sebelum semua pergi membuang undi, Habsah Binti Alang Ahmad kembali ke rahmatullah...sesungguhnya sudah tiba ajalnya dan Allah lebih menyayanginya....

april 2010, perginya seorang lagi sahabat, Din Beramboi kerana penyakit denggi....semua orang rasa kehilangan...walaupun aku xkenal din secara peribadi, tp dia la sahabat yang menceriakan hari-hari sahabat yang lain dgn keletahnye tidak kira di mana sahaja...



sejak beliau pergi, tiada pelawak yg berkualiti seperti din...lawak yg gila-gila tapi sebenarnya untuk menghiburkan hati kita semata-mata...pemergiannya amat dirasai...

semoga roh kalian berdua ditempatkan dalam golongan orang-orang soleh...AL - FATIHAH


STUDY

alrite, cite pasal study plak....alhamdulillah tahun ni dah habis azab kehidupan sebagai seorang pelajar....3 tahun ngadap buku beb!!! hahahaha...mau xtepu otak aku ni....beribu duit parents aku habis sebab belajar menatang media ni....

susah senang pahit getir sebagai student dah berlalu...xboleh diulang...nak falshback pun kat akhirat nanti....kalo xkerana ragam pihak management yg cam hampeh, kalo x semua akan berlaku dengan lancar....



Allah lebih mengetahui..disebalik semua kekalutan habis dah study aku...3 tahun duduk KL sbg student...macam-macam bbenda n ragam hidup aku lalui...semua untuk mengajar aku erti kematangan...

kalo aku masuk University, kompom xhabis study ag tyme ni...hahaha...alhamdulillah Allah permudahkan segalanya...cita-cita aku nk belaja di IPT berjaya n parents aku pun lega sebab aku dah lepas dari tanggungan mereka...


KERJA

dah habis study, agak lama la aku menganggur lepak dengan family....hampir 5 bulan ada rasenyer...alhamdulillah aku akhirnya kerja as wartawan kat satu company politik side...masa dulu aku praktikal kat harakahdaily....bnyak belajar selok belok n ragam kehidupan media....

nak masuk side media ni serius IMAN KENA TEGUH....terus terang la side ni mmg bnyak la propaganda n pkra-pkra yang boleh menjerumuskan seseorang kepada kehidupan yang jahanam....kawan-kawan kena pandai pilih...jangan la semua benda nk ikut orang...kalo ikut benda baik xper...kalo benda xbaik mmemang hanyut la...



masa praktikal aku kenal dgn ramai org berpengalaman kat field ni....sumer dah jadi geng...sporting n leh la masuk kepala...ngam...wlaupun interview cameraman, tapi dorg panggil untuk jadi reporter...mak aku cakap amik jer...jangan memilih, Allah nak bgi rezeki tu, kalo tolak jer nanti pendek plak rezeki tu...aku xcakap banyak, DEAL...

memula mmg xselesa la...lama-lama dah ok dah...tapi yg xbestnyer, media ni akan membuatkan poket cepat kering terutamanya bab Rokok....kena pau tu biasa...rokok ku rokok mu jua...hahahhaa...aku senang jer, mati sama2...ape ada hal...hahahhahaa...

*kepada yg belum terjebak dengan rokok, jgn mulakan...nasihat daripada aku =D


KERETA



dalam 3 tahun jer aku dah ada 2 bijik kete n both brand HONDA.....aku sedih sebenarnya vtec aku tersadai...kereta tu banyak kenangan...susah senang aku bersamanya....tapi aku teringat ayat ex gf aku:

"u tau x, u asyik repair jer kete tu u dah boleh beli satu proton waja baru tau."

betul kata dia, tapi kenangan bersama dengan kereta buruk tu xkn aku lupakan...kete sekarang pun alhamdulillah ok...ada kalanya aku berfikir,

"Allah xkan bagi semua yang kita mahukan, tapi apa yang Allah beri itu memang kita perlukan"

yup, kete sekarang adalah kereta yang memang aku perlukan....boleh ulang alik kerja...boleh balik ipoh selalu...dah jauh pun kete tu pergi...dah sampai johor pun...kalo dah sampai johor kira dasyat la...haahhahaa



aku tengah plan nak beli kete no 3....HONDA gak....tp buat masa ni hold dulu la...mungkin duit ada untuk yg lebih penting lagi...kalo mamapu aku nak beli Grand Livina plak...aku skrg fokus kepada kereta besar terus...dah kawin nanti senang..muda mmg la nak enjoy elok kereta sporty cam EG, EK, tapi xmampu la...kalo mampu pun aku nak beli Toyota Altezza...gempak seyhhh...rezeki tu ada, kena bersabar jer...insyaallah dapat....

RAMBUT

akud ah simpan 2 tahun rambut aku...serius memang panjamg cam awex dah..hahhahaa..tapi memang best rmbut panjang ni...



biasa aku xrunsing rambut panjang...org sekeliling yg bising....walhal aku xkacau orang pun...ntah la...manusia kan!!! ada jer yg xkena..sabar jer la...

tapi lastnyer aku kena potong gak sebab nak masuk kerja....sayang gak...tapi apa ada hal, boleh panjang balik...so skrg dalam proses pemanjangan....


CINTA

diam x diam dah 3 tahun aku single...aku xtau kenapa aku masih setia dengan cinta yang satu tu...3 tahun menempuh ranjau panjang mengharungi kehidupan tanpa cinta yang sangat membuatkan diri terlalu berani, gembira n bukan afix yang sebelumnya...

aku akui mungkin keegoaan aku membuatkan aku hilang cintanya buat selamanya..tapi sejujurnya aku masih setia mengharapkan dirinya...kata org, jika cinta pertama itu hilang, pastinya ia tidak akan kembali...

semua itu urusan Allah...mungkin jodoh kami bukan di sini....bukan xda wanita lain selepas dia yang cuba aku dekati, namun semua tidak sama seperti yang pernah aku alami bersmanya..aku bukan membandingkan, malah mencari yang lebih baik dariapda sebelumnya...namun tidak kutemu....mungkin belom tiba masanya..



orang melihat aku bahagia n tersenyum gembira, tetapi dalam hati tidak siapa yang tahu melainkan DIA....jujur aku setia menantinya walaupun ianya mustahil...

kegagalan cinta menjadikan aku lebih matang...semua yg aku ada pada hari ni hasil daripada kekecewaan cinta...aku cuba bangkit walaupun tidak berdiri tegak 100%...aku tahu dia bahagia...aku doakan dia bahagia...

aku masih berpegang pada janji aku 3 tahun dahulu...mungkin itu aku masih belum bertemu dengan yang baru...ruang kerja yang sibuk menyebabkan terbatas ruangku untuk bersamanya....biarkan..

kepada awak, awak kurinaan Allah yg indah satu ketika dahulu, Allah tarik balik sebab sy alpa dengan nikmat itu...sy redha n doakan awak bahagia...seteguh mana lelaki, pasti akan ada seorang wanita yang akan membuatnya 'gila'....dan awak pernah buat sy gila n say masih terus gila...
______________________________________________

banyak yang berlaku 2010....xsemua boleh dicoretkan disini...ada kalanya aku terlupa apa yang pernah terjadi....2011 fokus mengumpul aset n kerja kuat...aku masih ada 4 tahun untuk mengotakan janji aku...insyaallah akan berjaya...aku serahkan semuanya kepada Allah...



aku berharap 2011 lebih baik dari sebelumnya...pintaku moga Allah perluaskan rezeki ku dan keluargaku dengan limpah ruahnya...kesihatan yg baik kepadaku n keluargaku serta dipanjangkan umur....

sesungguhnya aku alpa dengan kehidupan ini....banyak dosa dan kesilapan yang dibuat...moga Allah mengampuninya...

selamat tinggal 2010....selamat datang 2011..

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

Wednesday, December 22, 2010

Hak Penjagaan Anak...=II

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

“Perbuatan halal yang sangat dibenci oleh Allah ialah talak (perceraian).”

Perceraian dibenarkan dalam Islam atas sebab-sebab tertentu seperti suami isteri sudah tidak lagi bahagia hidup bersama disebabkan masalah komunikasi, penderaan fizikal atau emosi, masalah seksual atau tidak memahami peranan dan tanggungjawab masing-masing dalam berumahtangga sehingga menimbulkan pertelingkahan.

Islam menetapkan sekiranya memilih untuk bercerai, ia perlulah dilakukan dengan tertib dan beradab. Ini sesuai dengan firman Allah dalam surah al-Baqarah ayat 229 yang bermaksud:

“Talak (yang dapat dirujuk dua kali). Setelah itu boleh rujuk lagi dengan cara yang makruf atau menceraikan dengan cara yang baik.”

Namun begitu, tidak ramai yang berbuat demikian. Kebanyakannya sanggup membuka pekung di dada, menceritakan keburukan pasangan hatta apa yang berlaku di dalam selimut pun sanggup diceritakan tanpa segan silu.

Malah yang lebih menyedihkan ialah apabila berlaku perceraian hak penjagaan anak seringkali menjadi rebutan dan nafkah anak tidak ditunaikan. Oleh sebab itu, bagi menjaga kebajikan dan kelangsungan hidup anak agar dapat terus hidup dengan tenang dan gembira, penting bagi pasangan mengetahui tentang hadhanah (hak jagaan anak).

HADHANAH bermaksud pemeliharaan anak lelaki atau perempuan yang masih kecil yang belum boleh berdikari, menjaga kepentingan anak, melindunginya dari segala yang membahayakan dirinya, mendidik rohani dan jasmani serta akalnya supaya si anak dapat berkembang dan dapat mengatasi persoalan hidup yang akan dihadapinya.

Dalam Islam, tanggungjawab memelihara anak terletak dibahu ibu bapa. Apabila berlaku perceraian, timbul persoalan siapakah yang akan memikul tanggungjawab tersebut.

Menurut sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Umar:

“Bahawasanya seseorang perempuan telah datang menemui Rasulullah saw dan bertanya: ´Ya Rasulullah, bahawa anakku ini, perutkulah kandungannya, susukulah minumannya dan ribaanku rumahnya tetapi bapanya telah menceraikan aku dan hendak merampas anak itu daripada aku´.

Selepas mendengar aduan itu Rasulullah saw bersabda:

“Engkaulah yang lebih berhak menjaga anak itu selagi engkau belum berkahwin lain.” (Riwayat Abu Daud)

Berdasarkan hadis ini jelas menetapkan bahawa anak pasangan yang bercerai lebih berhak berada di bawah jagaan ibunya berbanding ayahnya.

Pertimbangannya adalah kerana tugas mendidik anak sesuai dengan sifat lahiriah ibu yang lebih penyayang, lebih tahu dan sabar mendidik dan mengasuh anaknya.



Menurut Seksyen 82 Enakmen Undang-undang Keluarga Islam Selangor (EUKIS) 2003, IBU adalah yang paling berhak berbanding segala orang bagi menjaga anak kecilnya dalam masa ibu itu masih dalam perkahwinan dan juga selepas perkahwinannya dibubarkan.

Namun begitu hak hadhanah yang diberikan kepada ibu BOLEH TERLUCUT sekiranya si ibu tidak memenuhi salah satu syarat sepertimana berikut dan syarat-syarat hadhanah itu tujuh perkara iaitu :

a) berakal
b) Merdeka
c) Beragama
d) Lemah Lembut
e) Amanah
f) Tidak Bersuami
g) Bermukim


Sekiranya kurang salah satu syarat itu maka gugurlah hak hadhanah itu.

Peruntukan Seksyen 83 EUKIS juga sejajar dengan maksud hadis di atas yang menyatakan bahawa seorang ibu itu akan hilang kelayakan menjaga anaknya jika dia berkahwin dengan seseorang yang tidak mempunyai pertalian darah dengan kanak-kanak yang dijaga, ibu itu berkelakuan buruk yang keterlaluan dan terbuka, ibu itu sering bertukar tempat tinggal (tempat bermastautin) bagi menghalang bapa kanak-kanak tersebut menjalankan pengawasan yang perlu ke atas kanak-kanak itu, ibu itu murtad dan ibu itu didapati cuai dan menganiayai kanak-kanak tersebut.

Walaupun demikian, perlu dijelaskan bahawa walaupun ibu telah berkahwin dengan seseorang yang tidak mempunyai pertalian darah dengan kanak-kanak yang dijaga, itu tidak bermakna hak jagaan anak akan berpindah kepada bapa kandung dengan mudah. Bekas suami perlu membuktikan bahawa perkahwinan semula bekas isterinya itu akan mengganggu anak mereka. Jika bekas suami ingin menggunakan mana-mana alasan di atas, mereka perlu mengemukakan bukti yang kukuh untuk dibawa ke mahkamah.

Apabila ibu hilang kelayakan menjaga maka hak jagaan anak itu berpindah kepada waris terdekat iaitu:

a) nenek sebelah ibu hingga ke atas peringkatnya
b) bapa
c) nenek sebelah bapa hingga ke atas peringkatnya
d) kakak atau adik perempuan seibu sebapa
e) kakak atau adik perempuan seibu
f) kakak atau adik perempuan sebapa
g) anak perempuan dari kakak atau adik perempuan seibu sebapa
h) anak perempuan dari kakak atau adik perempuan seibu
i) anak perempuan dari kakak atau adik perempuan sebapa
j) ibu saudara sebelah ibu
k) ibu saudara sebelah bapa
l) waris lelaki yang boleh menjadi warisnya sebagai ´asabah atau residuari´


BERAPAKAH HAD UMUR ANAK YANG BOLEH DIJAGA OLEH IBU?

Menurut hujah kitab Kifayah al-Akhyar, Juz 2, halaman 93:

“Apabila mencerai seseorang lelaki akan isterinya dan ia mempunyai anak dengan isteri itu maka si isteri berhak memelihara anak itu sehingga anak itu berumur tujuh tahun (mumaiyiz).”


Fuqaha berselisih pendapat mengenai had umur mumaiyiz ini. Namun begitu, menurut kebiasaan, anak lelaki dianggap telah mumaiyiz apabila berumur tujuh tahun dan anak perempuan pula berumur sembilan tahun.

Selepas itu anak diberi pilihan untuk memilih untuk tinggal bersama ibu atau bapa berdasarkan sebuah hadis yang bermaksud:

“Bahawa Rasulullah s.a.w telah menyuruh seorang anak yang telah mumaiyiz supaya memilih sama ada ibu atau bapa yang dia suka tinggal.”


Menurut Seksyen 84 (1) Akta Undang-undang Keluarga Islam Wilayah Persekutuan, dianggap belum mumaiyiz bagi kanak-kanak lelaki ialah dari bayi hingga berumur enam tahun. Manakala kanak-kanak perempuan pula dari bayi hingga berumur lapan tahun.

Ini bermakna kanak-kanak lelaki yang telah berumur tujuh tahun dan kanak-kanak perempuan yang telah mencapai umur sembilan tahun dianggap mumaiyiz.

Walau bagaimanapun dalam Seksyen 84 (2) keputusan yang dibuat oleh anak tidak mutlak kerana Mahkamah boleh memerintahkan keputusan yang berlawanan dengan pilihan anak.

Walaupun berlaku perceraian, hubungan di antara anak dengan ibu dan bapanya tidak terputus. Hubungan itu kekal sebagaimana kekalnya tanggungjawab bapa memberi nafkah kepada anaknya walaupun bapa tidak mendapat hak penjagaan anak tersebut. Ini termaktub dalam Seksyen 72 EUKIS.

Nafkah termasuklah menyediakan :

a) Tempat Tinggal
b) Pakaian
c) Makanan
d) Perubatan
e) Pelajaran
f) Apa-apa Keperluan Anak Tersebut.


Soal nafkah turut dijelaskan dalam surah al-Baqarah ayat 233 di mana Allah berfirman yang bermaksud:

“Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan. Dan kewajiban ayah memberi makan dan pakaian kepada para ibu dengan cara yang makruf. Seseorang tidak dibebani melainkan menurut kadar kesanggupannya. Janganlah seorang ibu menderita kesengsaraan karena anaknya dan juga seorang ayah karena anaknya, dan waris pun berkewajiban demikian…”


Perebutan untuk mendapatkan hak penjagaan ke atas anak bagi pasangan yang bercerai tidak akan berlaku sekiranya mereka faham akan hak dan tanggungjawab masing-masing.

Adalah baik sekiranya hak penjagaan anak dan nafkah mereka diselesaikan dengan cara yang tenang dan jelas sebelum perceraian difailkan di mahkamah.

Sekiranya ditakdirkan jodoh tidak panjang, mungkin ada hikmah disebaliknya. Janganlah rasa dendam dan marah pada pasangan dilepaskan pada anak yang tidak mengerti apa yang berlaku. Hak penjagaan anak perlulah diterima dengan rasa penuh tanggungjawab dan amanah untuk dilaksanakan.



Kebanyakan pasangan merasakan mereka perlu bersaing untuk mendapatkan hak penjagaan anak. Apabila hak tersebut diberikan, mereka menganggap ia satu kemenangan dan yang kalah tidak berpuas hati. Eloklah direnungkan pandangan Syed Sabiq dalam kitabnya Fiqh as-Sunnah Juz 8 halaman 219:

”Sesungguhnya setiap penjaga dan anak jagaan masing-masing mempunyai hak. Akan tetapi hak anak atau kemaslahatan anak lebih penting daripada hak penjaganya.”

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

Friday, December 17, 2010

Last Draw UEFA Champions League...=))

assalamualaikum...



ok post kali ni berkisarkan kepada keputusan undian liga juara-juara eropah untuk musim 2010/11 yang berlangsung hari ini di Nyon, Switzerland...

Juara musim lalu, Inter Milan akan bertemu finalis Bayern Munich bagi menentukan siapa yang layak untuk ke pusingan seterusnya. pada final lalu Inter Milan menewaskan Bayern 2-0 menerusi jaringan Diego Milito. tekanan pastinya dirasakan Rafa Benitez untuk mempertahankan kejuaraan yang dimiliki. Rafa sebelum ini pernah beraksi di final ketika musim pertama di Anfield setelah menewaskan Ac Milan di Istanbul.

Barcelona diundi bertemu Arsenal di Emirates untuk pusingan awal dan ini menyaksikan pertembungan bekas finalis 2006 di France yang berkesudahan Barcelona menewaskan Arsenal ketika itu.

Juara 9 kali Real Madrid akan bertemu Lyon sekali lagi setelah mengharungi 6 musim mengecewakan apabila mereka gagal melepasi pusingan kalah mati. Lyon adalah antara pasukan yang meranapkan impian mereka sepanjang tempoh 6 tahun kegagalan. Tugas berat sudah semestinya menanti Mourinho untuk membawa pulang piala ke Madrid setelah berjaya melakukannya di Inter musim lalu.

Manchester United diundi bertemu Marseille sementara pendatang baru Tottenham Hotspur akan bertandang ke Ac Milan untuk perlawanan pusingan pertama.

Bekas penyerang Real Madrid, Raul akan mengetuai FC Shalke04 ke Valencia bagi mencari pemulaan selesa menjelang perlawanan pusingan pertama. As Roma pula melayan kunjungan Shaktar Donetsk di Rome sementara Chelsea akan ke Denmark bagi menghadapi FC Copenhagen.

pusingan pertama akan belangsung pada 15/16,22/23 februari dan pusingan kedua akan berlangsung pada 8/9,15,16 Mac 2011.

sementara itu undian Piala Europa menyaksikan dua wakil kelab Inggeris, Liverpool & Manchester City akan berkunjung ke Rusia dan Greece untuk pusingan kalah mati.



Juara musim lalu Atletico Madrid gagal ke pusingan seterusnya kerna hanya sekadar mencatat keputusan seri pada perlawanan terakhir peringkat kumpulan...

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

Sunday, December 12, 2010

Aku Seorang Yang Pelik Kerana...=))

1) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - bila aku demam aku akan pakai sweather even hari panas terik

2) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - aku suka lepak dgn orang dewasa, yg dah kawin n kureng bermasyrakat dgn kawan2 sebaya/sekolah aku kecuali yg rapat.

3) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - aku sanggup tidur tanpa kipas even hari panas smpai org lain guna air-cond.

4) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - orang lain runsing tgk aku berambut panjang tetapi aku buat nyadin jer biler dorg komplen

5) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - sanggup balik ipoh even cuti sehari jer walhal esoknya aku ada urusan penting.

6) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - aku akan pakai track suite kemana saja aku pegi even g shopping n dating dgn awex

7) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - aku xminat pompuan muda dari aku termasuk budak2 yg masih study

8) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - aku suka beli smting orang jarang guna misalnya org guna camera canon n nikon, tapi aku sanggup beli sony alpha.

9) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - dengan selamba aku boleh breakfast tnpa gosok gg n basuh muka lepas bangun tidur.

10) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - boleh menghabiskan makanan even depan aku ada org pengotor sanggup ludah bawah meja.

11) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - aku akan cakap awex tu CANTIK bila semua orang cakap awex tu BIASA JER & begitulah sebaliknya.

12) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - boleh makan nasi dgn hanya menjadikan kuih muih sebagai lauk pauk utk lunch.

13) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - kemana saja aku xpegi aku xsuka jalan dgn orang. aku akan pergi sendiri dengan relax.

14) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - siang hari aku akan jadi 'anak dara' dengan terperap dekat rumah n malam hari aku akan jadi 'musang' n balik lewat pagi sebab melepak =D

15) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - aku akan kata 'BOLEH' bila semua orang kata 'TAK BOLEH'

16) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - xminat nak masuk universiti disaat semua org berlumba-lumpa cari borang nk sambung study.

17) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - aku akan cakap awex pakai tudung n menutup aurat itu hensem bergaya even ada sorang awex free hair macam angelina jolie lalu depan aku.

18) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - aku boleh ingat seseorg + peristiwa yang berlaku melibatkan org tersebut walaupun dah bertahun xjumpa.

19) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - aku berpendapat mak dara atau J lebih menarik dari anak dara (xsemua la).

20) Aku Seorang Yang Pelik Kerana - aku pun xingat ape lagi benda pelik mengenai diri aku yang aku lupa nak tambah.


kesimpulannya, aku rasakan diriku pelik sebab Allah dah ciptakan aku dengan perwatakan sebegini.orang pelik biasanya kreatif..hehehe...



i'm what i'am

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

Saturday, December 11, 2010

Aku Xpernah Terfikir.....=))

1) Aku Xpernah Terfikir - aku akan ada 2 sekolah rendah (Sekolah Kebangsaan Tambun Ipoh & Sekolah Kebangsaan Tualang Sekah) n 2 sekolah menengah (Sultan Yusuff School & SMK Seri Kampar)

2) Aku Xpernah Terfikir - masa UPSR, PMR & SPM aku dapat 4A sedangkan aku malas giler belajar n susah sgt nak faham apa yang diajar oleh cikgu.....

3) Aku Xpernah Terfikir - aku akan meninggalkan rumah n stay kat hostel lepas sekolah rendah n merantau ke KL lepas habis sekolah menengah

4) Aku Xpernah Terfikir - aku dapat tawaran belajar kat Sultan Perak...Sekolah Menengah Kebangsaaan Sultan Yussuf Batu Gajah, Perak (SYS)

5) Aku Xpernah Terfikir - aku belajar bahasa arab n amik sains tulen masa sekolah menengah

6) Aku Xpernah Terfikir - dalam tempoh 5 tahun aku dah pakai 9 biji Handphone, Nokia N95 aku pakai 2x (Nokia 2300, Motorola, Sony Ericsson K300i, Nokia N95, Nokia N82, Nokia N95, Nokia E63, Nokia N76, Iphone 3G)

7) Aku Xpernah Terfikir - dalam tempoh 5 tahun aku ada 2 buah kereta n semuanya buatan HONDA...(Honda SA6Y 1.8 convert Dohc Vtec B16A & Honda SM4 2.0 Single Cam)

8) Aku Xpernah Terfikir - aku akan belajar di institusi media terbaik di malaysia (Akademi TV3 @ Malaysia Institute of Integrative Media(MIIM))

9) Aku Xpernah Terfikir - aku jatuh cinta dengan seorang gadis yg mukanya cukup garang tapi dia adalah seorang insan yg sangat penyabar n manja.

10) Aku Xpernah Terfikir - gadis yang pernah aku cintai ada 2 buah kereta n sebuah rumah serta terlalu menyayangi keluarganya.

11) Aku Xpernah Terfikir - aku simpan rambut panjang dalam tempoh 2 tahun sampai tahap boleh tochang bergantung kepada getah rambut n cekak.

12) Aku Xpernah Terfikir - yang aku dengan selambanya pergi wedding bekas kekasih aku walhal hati aku berkecamuk frust sebab dia tinggalkan aku sehari sebelum aku exam semester 1 kat IPT.

13) Aku Xpernah Terfikir - aku ada kebolehan jadi seorang keeper walhal masa sekolah dulu aku main wing kiri n defend kanan.

14) Aku Xpernah Terfikir - aku akan bekerja dalam bidang media yang menuntut aku supaya memahami perlbagai perkara mengenainya.

15) Aku Xpernah Terfikir - yang aku akan berkawan dengan artis yg ada kat mnalaysia ni sedangkan dulu tgk dorng kat tv jer....*dorg pun org biasa jer..nothing special..

16) Aku Xpernah Terfikir - yang aku akan terjebak tu kerja dalam side politik sedangkan minat aku lebih kepada dunia sukan.

17) Aku Xpernah Terfikir - aku akan ada nama pena 'Arjuna Kayangan Layangan' n sampai orang senang ingat n siap panggil aku 'Arjun' & 'AKL'.

18) Aku Xpernah Terfikir - yang aku boleh ada ramai kawan dalam facebook n sampai lekat la nama samaran aku yg aku jadikan nama pena.

19) Aku Xpernah Terfikir - yang aku boleh jadi boroi sebab masa aku kecik org dok komplen 'ko ni kecik jer...biler la nak membesar'

20) Aku Xpernah Terfikir - yang mulut becok aku ni membuatkan org diluar terhibur, geram, bengang, marah & macam-macam lagi

21) Aku Xpernah Terfikir - bahawa aku seorang yang optimis n jenis xtakut n suka buat kerja gila & Xtreme

22) Aku Xpernah Terfikir - lepas aku hilang cinta akhirnya aku terlalu sayangkan family aku smpai tiap minggu balik Ipoh.

23) Aku Xpernah Terfikir - yang ex Girlfren aku pernah datang rumah aku n aku pernah datang rumah dia.

24) Aku Xpernah Terfikir - yang 'To Be Continued' akan jadi tagline yg aku selalu guna n letak utk diriku.

25) Aku Xpernah Terfikir - yang aku boleh senaraikan 25 perkara yang 'Aku Xpernah Terfikir' dalam blog aku ni



setakat ini sahaja untuk article 'Aku Xpernah Terfikir'....xlarat nak memikir...semuanya hanya boleh diucapkan dengan satu perkataan ALHAMDULILLAH...

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

Saturday, December 4, 2010

Interview Bersama Adun Kota Damansara YB Mohd Nasir Hashim...=))

PROFIL
Nama : Dr. Mohd Nasir Hashim
Asal :Masjid Tanah, Melaka
Umur : 64 tahun
Tarikh Lahir : 31 Oktober 1946

PENDIDIKAN
• Sekolah kebangsaan Tunku Abdul Rahman, Gemas
• Maktab Tentera Diraja
• Cornell University New York

JAWATAN DALAM PARTI
• Presiden Parti Sosialis Malaysia
• Ahli Dewan Undangan Negeri Kota Damansara (Mac 2008)

“Saya mahu rakyat berdikari dan tidak mahu mereka bergantung sepenuhnya kepada pucuk pimpinan. Keadaan sebegini merupakan masalah khusus masyarakat melayu dan ianya boleh merosakkan masyarakat,”

Sejak Mac 2008, agenda memperkasakan rakyat supaya mereka turut sama dalam setiap pembangunan dan memperjuangkan semua hak-hak mereka termasuk dalam fokus utama Adun Kota Damansara, YB Mohd Nasir Hashim.

Dun Kota Damansara yang terletak dalam Parlimen Subang merupakan kawasan yang baru dibangunkan 10 tahun dahulu. Majoriti penduduk hampir 51 peratus berbangsa melayu, cina 35 peratus, india 10 peratus dan lain-lain sebanyak 4 peratus.

Kota Damansara mempunyai dua kampung asal iaitu Kampung Melayu Subang, dan Kampung Selamat. Kampung Melayu Subang Tambahan, Kampung Baru Cina Kampung Baru Sungai Buloh dan Kampung Baru Pekan Subang merupakan kawasan penempatan penduduk baru dibuka. Terdapat juga dua ladang estet iaitu Rubber Research Institute (RRI) dan Ladang Subang.

Kegiatan ekonomi penduduk lebih tertumpu kepada sektor awam dan swasta selain terdapat peniaga-peniaga kecil dan penduduk yang terlibat dengan pertanian.

Dalam menggalakkan penduduk berusaha untuk aktiviti kemasyarakatan, bantuan permulaan sesuatu program diberikan sebagai pemangkin dan pemantauan selanjutnya dilakukan supaya program yang ingin dianjurkan berjaya dilaksanakan.

“Orang miskin merupakan satu aset dan bukannya libiliti. Mereka perlu turut serta dalam setiap pembangunan dan bukannya dipinggirkan. Jika mereka dianggap libiliti, maka bantuan kepada mereka atas dasar belas kasihan semata-mata,” katanya.

Setiap kawasan penduduk mempunyai persatuan dan ahli jawatankuasa penduduk masing-masing. Friends Of Kota Damansara perupakan persatuan yang aktif dalam program perhutanan dan Kelab Bola Sepak Kota Damansara pula dalam bidang sukan.

Walaupun penerimaan rakyat pada peringkat awal agak kekok kerana masih belum mengenali namun segalanya beransur baik ditambah pendekatan santai yang sering digunakan dalam mendekati mereka.

Strategi ‘berpecah’ yang diamalkan juga membuahkan hasil kerana tiga orang pembantu turut sama turun padang dalam mengumpukan semua masalah rakyat dan mesyuarat mingguan dibuat untuk mencari jalan penyelesaian.

Program pendidikan seperti kelas tambahan, kem kepada pelajar sering dianjurkan dalam menunpukan kepada aspek pendidikan dan pembentukan sahsiah pelajar.
Rumah ibadat juga digunakan dengan baik melalui penganjuran program keagamaan mengikut kepercayaan masing-masing.

MASALAH PENDUDUK KOTA DAMANSARA

Kadar jenayah yang tinggi membelenggu kawasan Kota Damansara. Alasan kekurangan anggota polis untuk mengawal sering diberikan selain tindakan lembab pihak berkuasa dalam menyelesaikan masalah jenayah. Tempat baru dan terdapat kumpulan-kumpulan samseng yang mengawal kawasan juga sering dijadikan alasan seolah-olah memandang remeh isu keselamatan penduduk Kota Damansara.

“Kami sedih bila masalah sebegini begitu susah mencari polis, tapi yang peliknya bila berdemo ramai pula yang hadir,” tegasnya.

Beberapa cadangan sudah diusulkan termasuk menubuhkan pasukan polis bergerak namun tiada tindakan susulan. Terbaru kejadian rogol yang berlaku di Kampung Melayu Subang yang sudah pastinya mengundang kebimbangan penduduk.

“Kami mencadangkan untuk bermesyuarat dengan seluruh persatuan di Dun Kota Damansara bagi mencari jalan penyelesaian untuk mengurangkan kadar jenayah,” katanya.
Kota Damansara sering berhadapan dengan masalah banjir yang ternyata membimbangkan penduduk. Masalah ini berpunca daripada pembuangan sisa kilang yang tidak sistematik sehingga masuk ke saluran perparitan penduduk selain keadaan sungai yang tidak bersih dan diselenggara dengan baik.

Kejadian banjir kerap berlaku di kawasan Sungai Buloh berpunca daripada kilang-kilang haram selain daripada projek-projek pembinaan yang membuang sisa buangan secara tidak sistematik. Namun apa yang dikesalkan, Jabatan Perparitan Saliran bertindak mendalamkan dan membersihkan sungai setelah bencana banjir berlaku.

Namun masalah banjir yang sekian lama dihadapi penduduk Kampung Melayu Subang berjaya diselesaikan melalui peruntukan Dun yang diberikan serta kerjasama dengan Jabatan Perparitan Saliran Negeri Selangor.

Pembinaan kilang haram banyak tertumpu di kawasan Sungai Buloh. Sikap ketegasan politik diperlukan bagi memastikan kilang haram ini dapat dipantau. Dari segi usaha pemutihan, kerajaan negeri memberikan tempoh kepada pengusaha kilang untuk mendaftar selain mengadakan dialog perbincangan termasuk bersama Exco Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian Kilang Haram, YB Ean Yong Hien Wah. Namun begitu usaha yang dilakukan masih belum berhasil dengan lancar.

“Kita buka jalan untuk mereka memohon dan melakukan bayaran premium. Kerajaan negeri masih memberikan peluang untuk mereka meneruskan perniagaan secara sah disamping membayar premium mengikut pakej yang ditetapkan,” katanya.

Dalam isu pemilikan tanah juga berlaku kelewatan terutamanya dalam proses pemilikan geran tanah dan isu pemilikan lesen pendudukan sementara (Tol). Isu tanah Kampung Melayu Subang tambahan berjaya diselesaikan dan penduduk hanya menanti geran tetap menduduki.

Kebanyakan kemudahan asas dari agensi kerajaan yang bertanggungjawab untuk kawasan Kota Damansara banyak bergantung kepada kawasan Sungai Buloh. Lebih mengecewakan adalah ketiadaan hospital di kawasan Kota Damansara ternyata menyusahkan penduduk. Sebarang masalah kesihatan perlu dirujuk ke Hospital Sungai Buloh selain bergantung kepada klinik kecil yang berada di Dataran Sunway.

Selain itu, ketiadaan balai bomba juga merupakan antara masalah kepada penduduk Kota Damansara. Tapak projek pembinaan Carrefour merupakan tapak asal untuk pembinaan balai bomba Kota Damansara. Namun, setelah projek tersebut gagal maka hanya dibiarkan terbengkalai begitu sahaja.


Masalah menyiapkan projek jalan meghala ke Sungai Buloh yang telah tertangguh sekian lama akhirnya berjaya diselesaikan dan melegakan penduduk.
Namun masalah kesesakan masih berlaku di kawasan Kota Damansara. Semuanya berpunca daripanda tindakan Jabatan Kerja Raya Negeri Selangor dan persekutuan yang sering memandang remeh dan sikap lepas tangan walaupun aduan telah dilakukan oleh penduduk. Ada kalanya lampu isyarat tidak berfungsi dengan baik dan menyukarkan pergerakan penduduk.

Tindakan lambat yang diambil serta unsur sabotaj dalam penyelenggaraaan jalan oleh Jabatan Kerja Raya susulan aduan kerosakan lampu isyarat yang dilaporkan boleh membahayakan pengguna ditambah kesesakkan yang dihadapi pengguna setiap hari.


Perkara yang menecewakan adalah masalah bantahan penduduk mengenai isu pembinaan Carrefour tidak berjaya diselesaikan kerana masalah urusan pemilikan tanah dan akhirnya projek tersebut gagal. Tapak Carrefour pada asalnya merupakan tapak pembinaan balai bomba. Bantahan dilakukan kerana pusat membeli belah Giant terletak berdekatan dengan penduduk Kota Damansara.

Sikap syarikat pengangkutan yang hanya memimkirkan keuntungan mengundang masalah kepada penduduk kota damansara untuk bergerak. tindakan sebegini menyukarkan penduduk mendapatkan bas dan melambatkan urusan seharian.

Perkhidamatan LRT juga tidak disediakan dan usaha untuk menambah laluan masih dalam perbincangan dan belum diputuskan. Cadangan kawasan untuk dijadikan hentian adalah kawasan Seksyen 6 dan Kolej Segi.

Pelbagai usaha dilakukan untuk menarik golongan belia melalui aktiviti sukan seperti bola sepak dan futsal. Selain daripada kerjasama institusi masjid dan beberapa persatuan NGO sesi kaunseling turut dicadangkan sebagai program belia yang bakal dianjurkan pada tahun hadapan.

Melalui program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES), pihak pejabat Adun Kota Damansara dan bantuan persatuan penduduk dan NGO mengumpulkan nama-nama dan mendaftar warga usia emas dan ibu tunggal supaya layak mendapat bantuan. Kerjasama dengan Kementerian Kesihatan turut dilakukan dalam memantau kesihatan penduduk. Pemeriksaan kesihatan dan terbaru program pemeriksaan payudara secara percuma dianjurkan untuk penduduk Kota Damansara.

PERANCANGAN 2011

Untuk tahun 2011, peruntukan yang diberikan lebih menumpukan kepada aspek pembangunan modal insan, membuka ruang pekerjaan kepada mereka yang memerlukan selain meningkatkan ekonomi penduduk setempat. Program pengukuhan minda akan diperbanyakkan selain dariapada program memperkasakan rakyat.

Kawasan Lembah Subang dan Kota Damansara akan diberikan penumpuan yang lebih kerana di sini penduduk setinggan yang terpinggir dipindahkan. Mereka tertinggal dalam banyak perkara. Banyak bantuan yang sepatutnya diperolehi tidak disalurkan dengan sepatutnya selain masalah bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Lembaga Zakat.

Kampung Baru Cina juga termasuk dalam agenda tahun 2011 termasuk usaha pemutihan kilang-kilang haram dan diharapkan dapat diselesaikan secepat mungkin.

Disamping membantu golongan miskin, perhatian terhadap golongan belia dan menarik minat lebih banyak NGO akan dipergiatkan dan termasuk dalam agenda kemasyarakatan Kota Damansara.

Program bantuan untuk orang miskin, program menjahit untuk golongan ibu tunggal dan golongan belia masih diteruskan. Aktiviti berbentuk kemahiran akan diperbanyakkan dalam memberikan peluang pekerjaan kepada golongan belia, sesi kaunseling dan motivasi untuk anak-anak dan mereka yang menghadapi masalah serta program gotong-royong.

HARAPAN YB NASIR

“Saya mahu Kota Damansara menjadi suatu keluarga yang besar dimana kaum dan agama itu tidak menjadi isu supaya kita boleh saling bekerjasama, hormat menghormati, turut serda dalam pembangunan, bersuara bila ada sesuatu masalah dan bekerja sebagai suatu pasukan demi kepentingan Kota Damansara,” katanya.

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

Tuesday, November 30, 2010

Tidak Ku Nafikan Kebenaran Jawapan...=II

Ada seorang pemuda Arab yang baru saja menyelesaikan bangku kuliahnya di Amerika. Pemuda ini adalah salah seorang yang diberi nikmat oleh Allah berupa pendidikan agama Islam bahkan dia mampu mendalaminya. Selain belajar, dia juga seorang jurudakwah Islam. Ketika berada di Amerika, dia berkenalan dengan salah seorang Nasrani. Hubungan mereka semakin akrab, dengan harapan semoga Allah S.W.T memberinya hidayah masuk Islam.

Pada suatu hari mereka berdua berjalan-jalan di sebuah perkampungan di Amerika dan melintas dekat sebuah gereja yang terdapat di kampung tersebut. Temannya itu meminta agar dia turut masuk ke dalam gereja. Mula mula dia keberatan, namun kerana desakan akhirnya pemuda itu pun memenuhi permintaannya lalu ikut masuk ke dalam gereja dan duduk di salah satu bangku dengan hening, sebagaimana kebiasaan mereka. Ketika paderi masuk, mereka serentak berdiri untuk memberikan penghormatan lantas kembali duduk. Di saat itu, si paderi agak terbeliak ketika melihat kepada para hadirin dan berkata, "Di tengah kita ada seorang Muslim. Aku harap dia keluar dari sini."

Pemuda Arab itu tidak bergerak dari tempatnya. Paderi tersebut mengucapkan perkataan itu berkali-kali, namun dia tetap tidak bergerak dari tempatnya. Hingga akhirnya paderi itu berkata, "Aku minta dia keluar dari sini dan aku menjamin keselamatannya." Barulah pemuda ini beranjak keluar. Di ambang pintu, pemuda bertanya kepada sang paderi, "Bagaimana anda tahu bahawa saya seorang Muslim?" Paderi itu menjawab, "Dari tanda yang terdapat di wajahmu. "Kemudian dia beranjak hendak keluar. Namun, paderi ingin memanfaatkan kehadiran pemuda ini dengan mengajukan beberapa pertanyaan, tujuannya untuk memalukan pemuda tersebut dan sekaligus mengukuhkan agamanya.

Pemuda Muslim itupun menerima tentangan debat tersebut. Paderi berkata, "Aku akan mengajukan kepada anda 22 pertanyaan dan anda harus menjawabnya dengan tepat. "Si pemuda tersenyum dan berkata. "Silakan!" Sang paderi pun mulai bertanya, "Sebutkan satu yang tiada duanya, dua yang tiada tiganya, tiga yang tiada empatnya, empat yang tiada limanya, lima yang tiada enamnya, enam yang tiada tujuhnya, tujuh yang tiada delapannya, delapan yang tiada sembilannya, sembilan yang tiada sepuluhnya, sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh, sebelas yang tiada dua belasnya, dua belas yang tiada tiga belasnya, tiga belas yang tiada empat belasnya." "Sebutkan sesuatu yang dapat bernafas namun tidak mempunyai ruh! Apa yang dimaksud dengan kuburan berjalan membawa isinya? Siapakah yang berdusta namun masuk ke dalam syurga? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah namun Dia tidak menyukainya? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dengan tanpa ayah dan ibu!" "Siapakah yang tercipta dari api, siapakah yang diazab dengan api dan siapakah yang terpelihara dari api? Siapakah yang tercipta dari batu, siapakah yang diazab dengan batu dan siapakah yang terpelihara dari batu? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap besar! Pohon apakah yang mempunyai 12 ranting, setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah naungan dan dua dibawah sinaran matahari?"



-Satu yang tiada duanya ialah Allah S.W.T.

-Dua yang tiada tiganya ialah Malam dan Siang. Allah S.W.T. berfirman, "Dan Kami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami)." (Al-Isra': 12).

-Tiga yang tiada empatnya adalah kesilapan yang dilakukan Nabi Musa ketika Khidir menenggelamkan sampan, membunuh seorang anak kecil dan ketika menegakkan kembali dinding yang hampir roboh.

-Empat yang tiada limanya adalah Taurat, Injil, Zabur dan al-Qur'an.

- Lima yang tiada enamnya ialah Solat lima waktu.
-Enam yang tiada tujuhnya ialah jumlah Hari ketika Allah S.W.T. menciptakan makhluk.

-Tujuh yang tiada delapannya ialah Langit yang tujuh lapis. Allah S.W.T. berfirman, "Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Rabb Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang." (Al-Mulk: 3).

-Delapan yang tiada sembilannya ialah Malaikat pemikul Arsy ar-Rahman. Allah S.W.T. berfirman, "Dan malaikat-malaikat berada di penjuru-penjuru langit. Dan pada hari itu delapan orang malaikat menjunjung 'Arsy Rabbmu di atas (kepala) mereka." (Al-Haqah: 17).

-Sembilan yang tiada sepuluhnya adalah mu'jizat yang diberikan kepada Nabi Musa yaitu: Tongkat, tangan yang bercahaya, angin topan, musim paceklik, katak, darah, kutu dan belalang.

-Sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh ialah Kebaikan. Allah S.W.T. berfirman, "Barang siapa yang berbuat kebaikan maka untuknya sepuluh kali lipat." (Al-An'am: 160).

-Sebelas yang tiada dua belasnya ialah jumlah Saudara-Saudara Nabi Yusuf .

-Dua belas yang tiada tiga belasnya ialah Mu'jizat Nabi Musa yang terdapat dalam firman Allah, "Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untukkaumnya, lalu Kami berfirman, "Pukullah batu itu dengan tongkatmu." Lalu memancarlah daripadanya dua belas mata air." (Al-Baqarah:60).

-Tiga belas yang tiada empat belasnya ialah jumlah Saudara Nabi Yusuf ditambah dengan ayah dan ibunya.

-Adapun sesuatu yang bernafas namun tidak mempunyai ruh adalah waktu Subuh. Allah S.W.T. berfirman, "Dan waktu subuh apabila fajarnya mulai menyingsing." (At-Takwir :18 )

-Kuburan yang membawa isinya adalah Ikan yang menelan Nabi Yunus AS.

-Mereka yang berdusta namun masuk ke dalam surga adalah saudara-saudara Nabi Yusuf, yakni ketika mereka berkata kepada ayahnya, "Wahai ayah kami,sesungguhnya kami pergi berlumba-lumba dan kami tinggalkan Yusuf di dekat barang-barang kami, lalu dia dimakan serigala. "Setelah kedustaan terungkap, Yusuf berkata kepada mereka, "Tak ada cercaan terhadap kamu semua." Dan ayah mereka Ya'qub berkata, "Aku akan memohonkan ampun bagimu kepada Rabbku. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (Yusuf:98)

-Sesuatu yang diciptakan Allah namun tidak Dia sukai adalah suara Keldai. Allah S.W.T. berfirman, "Sesungguhnya sejelek-jelek suara adalah suara keldai." (Luqman: 19).

-Makhluk yang diciptakan Allah tanpa bapa dan ibu adalah Nabi Adam,Malaikat, Unta Nabi Shalih dan Kambing Nabi Ibrahim.

-Makhluk yang diciptakan dari api adalah Iblis, yang diazab dengan api ialah Abu Jahal dan yang terpelihara dari api adalah Nabi Ibrahim. Allah s.w.t. berfirman, "Wahai api dinginlah dan selamatkan Ibrahim." (Al-Anbiya':69).

-Makhluk yang terbuat dari batu adalah Unta Nabi Shalih, yang diazab dengan batu adalah tentara bergajah dan yang terpelihara dari batu adalah Ashabul Kahfi (penghuni gua).

-Sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap perkara besar adalah Tipu Daya Wanita, sebagaimana firman Allah S.W.T. "Sesungguhnya tipu daya kaum wanita itu sangatlah besar." (Yusuf: 28)

-Adapun pohon yang memiliki 12 ranting setiap ranting mempunyai 30 daun,setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah teduhan dan dua di bawah sinaran matahari maknanya: Pohon adalah Tahun, Ranting adalah Bulan, Daun adalah Hari dan Buahnya adalah Solat yang lima waktu, Tiga dikerjakan di malam hari dan Dua di siang hari.

Paderi dan para hadirin merasa takjub mendengar jawapan pemuda Muslim tersebut. Kemudian dia pun mula hendak pergi. Namun dia mengurungkan niatnya dan meminta kepada paderi agar menjawab satu pertanyaan saja. Permintaan ini disetujui oleh paderi.Pemuda ini berkata, "Apakah kunci surga itu?"

Mendengar pertanyaan itu lidah paderi menjadi kelu, hatinya diselimuti keraguan dan rupa wajahnya pun berubah. Dia berusaha menyembunyikan kekuatirannya, namun tidak berhasil. Orang-orang yang hadir di gereja itu terus mendesaknya agar menjawab pertanyaan tersebut, namun dia cuba mengelak.Mereka berkata, "Anda telah melontarkan 22 pertanyaan kepadanya dan semuanya dia jawab, sementara dia hanya memberi cuma satu pertanyaan namun anda tidak mampu menjawabnya!"

Paderi tersebut berkata, "Sesungguh aku tahu jawapannya, namun aku takut kalian marah." Mereka menjawab, "Kami akan jamin keselamatan anda. "Paderi pun berkata, "Jawapannya ialah: Asyhadu An La Ilaha Illallah, WaAsyhadu Anna Muhammadar Rasulullah." Lantas paderi dan orang-orang yang hadir di gereja itu terus memeluk agama Islam. Sungguh Allah telah menganugerahkan kebaikan dan menjaga mereka dengan Islam melalui tangan seorang pemuda Muslim yang bertakwa .

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

Sunday, November 21, 2010

Jaga 13 Yang Wajib..=))

Assalamualaikum...

ada info berkaitan aurat wanita yang ingin dikongsikan..sebarkan...

1. Bulu kening - Menurut Bukhari, Rasullulah melaknati perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening - Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki memakai gelang berloceng - Dan janganlah mereka (perempuan) menghentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan
- Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah.

3. Wangian - Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal kata orang sekarang hidong belang
- Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.

4. Dada - Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka
- Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

5. Gigi - Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya
- Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani,

Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah

- Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

6. Muka dan leher - Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu.
Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Muka dan Tangan - Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah:
Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja
- Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.

8. Tangan - Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya
- Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.

9. Mata - Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya
- Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram
- Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

10. Mulut (suara) - Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik
- Petikan dari S ura h Al Ahzab Ayat 32.

Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi
- Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.

11. Kemaluan - Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka - Petikan dari S ura h An Nur Ayat 31.

Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya
- Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.

Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah
- Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.

12. Pakaian - Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti - Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, An Nasaii dan Ibn Majah.

Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud :
Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.

Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya
- Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut - Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya

sumber daripada petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim



to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

Wednesday, November 10, 2010

Proton INSPIRA...=))

assalamualaikum

alrite..post kali ni aku nk cite pasal kete plak...aku rase aku xpernah buat cite pasal kete melainkan cite kete aku jer la..hahaa..dah aku ni jenis jarang g testdrive kete so xda la story pasal kete sgt...

aku xda keje so aku g showroom proton kat kampar....mmg ramai org dtg tgk...al-maklum la lunch hour...

proton baru lancar latest model dari proton yg diberi nama PROTON INSPIRA.....proton Inspira keluar dalam 3 spec...2 spec dengan cc 1.8 dan satu ag spec 2.0cc...

proton inspira kali ni guna engine MIVEC, 4 Cylinder DOHC 16V......disc break depan belakang....tayar plak 205/60 R16....

aku rase nama dia INSPIRA sebab dari inspirasi Mitsubishi Lancer 2.0.....bentuk boleh dikatakan hampir sama n promoter td story hampil 90% mirip Lancer GT 2.0....

inspira ada 4 kaler...Hitam, Merah Plum, Kelabu & Putih Solid

harga plak bergantung kepada spek kete n kaler yg berkenan di hati:

a) Inspira 1.8 (MT) =RM 78,999.00 (M) / 78,549.00 (S)
b) Inspira 1.8 (CVT)=RM 84,999.00 (M) / 84,549.00 (S)
c) Inspira 2.0 (CVT)=RM 91,999.00 (M) / 91,549.00 (S)

* M= Metalic S= Solid


cam biasa bayaran muka 10% la.....kalo x korang letak muka korang jadi cagaran tu pun kalo laku la...hahahaha..kalo nak compare la pada aku keta ni kalo sekali tgk mmg smart....mmg sebijik lancer....kalo ada modal lebih depan masuk bodykit lancer ori...kalo mampu beli la lancer ori.....baru RM 120K...hahhahahaa...

ada beberapa pic Inspira yg berjaya aku snap....maaf la kalo kureng...


pandangan depan INSPIRA


pandangan belakang INSPIRA

pandangan bahagian engine


Dashboard INSPIRA



transmission INSPIRA


boleh letak barang besar dgn menurunkan seat belakang INSPIRA


Suspension belakang INSPIRA


piping system INSPIRA

lampu depan & belakang INSPIRA





pape pun ni gak yg aku nak kalo mampu la....real mitsubishi lancer GT 2.0..hahahhaa..


mitsubishi lancer GT 2.0

untuk keterangan lanjut sila la ke showroom Proton yg berdekatan anda....boleh test drive...hehehee...

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

Tuesday, November 9, 2010

60 Cara? Mak Aiii...=D

Assalamualaikum

60 cara untuk memiliki n mengekalkan rasa sayanag n cinta isteri anda...

1. Make her feel secure; (sakina- tranquillity) QUIT BEING AGGRESSIVE

2. When you go home say 'Assalamualaikum. ' (Greetings) It kicks the shaitaan out of your home!

3. Prophet (sallallahu alaihi wa sallam) described the wife as a fragile vessel and said to take care of this vessel that’s fragile. Remember that there is goodness in this vessel so treat it gently.

4. When you advise her, do so in privacy, in a peaceful environment. NOT IN PUBLIC as it’s a type of slandering.

5. Be generous to your wife- it keeps her LOVED

6. Move and let her have your seat. It will warm her heart.

7. AVIOD ANGER. HOW? Keep your wudu at all times. Prophet sallallahu alaihi wa sallam said if you are angry, sit down, if you’re sitting, then lie down. Follow the sunnah!

8. Look good and smell great for your wife. IT keeps the LOVE!

9. Don’t be rigid. It will break you. Prophet Mohammed – sallallahu alaihi wa sallam (SAW means “May the blessings and the peace of Allah be upon him” (Muhammad).) said 'I am the best amongst you and I am the best to my wife'. Being rigid and harsh will not bring you close to Allah and neither does it make you more of a man.

10. Listen to your wife-BE a GOOD LISTENER

11. YES to flattering NO to arguing. Arguing is like poison in a marriage. Al zawai said 'When Allah (swt) wants evil for people He will leave them to argue amongst themselves'.

12. Prophet sallallahu alaihi wa sallam said to call your wives with the best name, any name she loves to hear. Prophet Mohammed sallallahu alaihi wa sallam called Aisha 'ya Aish' as an endearment.

13. Give her a pleasant surprise. I.e. if she loves watermelon, bring her one out of the blue. It will grow the love in her heart.

14. Preserve your tongue! Prophet sallallahu alaihi wa sallam said the tongue will throw people in the hell fire so watch what you say and how you say it!

15. All of us have shortcoming. Accept her shortcoming and Allah (swt) will put barakat in your marriage.

16. TELL her you appreciate her. SHOW her you appreciate her.

17. Encourage her to keep good relation with her relative, her mum and dad etc.

18. Speak with her with a topic of HER interest.

19. In front of her relative praise her. Confirm/ realize that she is wonderful, and that she is a good person in front of her family.

20. Give each other gifts. You will love each other more. Prophet sallallahu alaihi wa sallam said gifts increases love.

21. Get rid of the routine once in a while, surprise her with something, it will get rid of the rust and polish it!

22. Husnul zaan- We have a demand from Allah (swt) that we have to think good of people. Think good of your spouse.

23. Ignore some of her mistakes- pretend you did not see/hear some of her small mistakes. It was a practice of Ali (RA). It’s like putting a hole in your memory. Don’t save it in your memory!

24. Increase the drops of patience, especially when she is pregnant or when she is on her monthly period.

25. Expect and respect her jealousy. Even Aisha (ra) used to get jealous.

26. Be humble. If your profession is good, respect that she is looking after your children, she is much more than you, she is the leader at home, her strength is your strength, and her success is your success.

27. Don't put your friends above your wife.

28. Help your wife at home. Prophet sallallahu alaihi wa sallam used to help his wives at home and he was the best of creation. He used to sew his own clothes.

29. Help her respect your parents, you can’t force her to love them, but she can be helped to gradually love them.

30. Show your wife she is the ideal wife.

31. Remember your wife in your duaas. It will increase the love and protect it.

32. Leave the past. It brings nothing but pain and grief. It’s not your business. The past is for Allah (swt).

33. Don't try to show her that you are doing her a favour by doing something, like buying food for the house, because in reality we are the courier of sustenance, not the providers, as Allah is the provider. It’s also a way of being humble and thankful to Allah (swt)

34. Shaitaan is your enemy, not your wife. Sometime when husband and wife are talking a fight breaks out, then shaitaan is present there as a third person so he is the real enemy. It is not enough to hate the shaitaan, but you have to see him as an enemy as Allah has commanded. Shaitaan loves divorce. HE comes everyday and sits office and asks the devils what they have done, some say i have made a person steal, or i have made someone drink etc. And one devil will say i have made a man divorce his wife, and he is crowned as the one who has done the best job.

35. Take the food and put it in her mouth. Prophet sallallahu alaihi wa sallam taught us this. It’s a blessing. The food doesn’t just go to her stomach, but straight to her heart. It increases the love and mercy between you.

36. Protect your wife from the evil of the shaitaan and mankind. She is like a precious pearl that needs protecting from the envy of human devils and shaitaan.

37. Show her your smile. Smile at your wife. IT’S A CHARITY.

38. Small problems/ challenges can become a big problem. Or if there is small thing she didn't like and you keep repeating them anyway, it will create a wall between you. Don’t ignore them as it can become big.

39. Avoid being harsh hearted and moody. Allah said of prophet (saw) 'if you were harsh hearted they (the companions) would have left you.' It confirms prophet sallallahu alaihi wa sallam was not harsh hearted, so GET RID OF IT.

40. Respect her thinking. It’s strength for you. Show you like her thoughts and suggestions.

41. Help her to achieve her potential and help her to dig and find success within as her success is your success.

42. Respect the intimate relationship and its boundaries. Prophet sallallahu alaihi wa sallam said she is like a fragile vessel and she needs to be treated tenderly. Sometime she may not be feeling well; you must respect and appreciate that feeling.

43. Help her to take care of the children. Some men think it makes them appear less of a man but in fact it makes you appear a bigger man and more respected, especially in the sight of Allah (swt).

44. Use the gifts of the tongue and sweet talk her. Tell her she looks great, be an artist. Pick and choose gifts of the tongue.

45. Sit down and eat with her and share food with her.

46. Let her know you are travelling. Don't tell her out of the blue as it’s against Islam. Tell her the date/ time of when you are coming back also.

47. Don't leave the house as soon as trouble brews.

48. The house has privacy and secrecy. Once you take this privacy and secrecy to your friends and family you are in danger of putting a serious hole in your marriage. This secrecy stays home. Islam is against leaving them out like a garage sale for anyone to come and pick and choose.

49. Encourage each other for ibadah, i.e. plan a trip for hajj or umrah together. It increases and strengthens the love when you help each other perform a good deeds together i.e, do tahajuud together,or go to a dars together etc.

50. Know her rights, not only written in paper but engraved in your heart and engraved in your conscious.

51. Allah( swt) said 'live with your wives in kindness.' Treat them with kindness and goodness. It means in happy times and in sadness treat her with goodness and fairness.

52. Prophet sallallahu alaihi wa sallam showed that at the time of intimacy. Don’t jump on your wife like an animal!

53. When you have a dispute with your wife don’t tell everyone. It’s like leaving your wounds open to germs so be careful who you share your problems and disputes with.

54. Show your wife you really care for her health. Good health of your wife is your good health. To care for her health shows her that you love her.

55. Don’t think you are always right. No matter how good you are you have shortcomings. You are not perfect as the only one who was perfect in character was prophet sallallahu alaihi wa sallam Get rid of this disease.

56. Share your problems, your happiness, and your sadness with her.

57. Have mercy on her weakness. Have mercy when she is weak or strong as she is the fragile vessel. Prophet sallallahu alaihi wa sallam said that your wife is a trust in your hand.

58. Remember you are her strength, someone to lean on in times of hardship.

59. Accept her as she is. Prophet sallallahu alaihi wa sallam said that women are created from the rib which is bent. If you try to straighten her you will break her (divorce). Prophet sallallahu alaihi wa sallam said that you may dislike one habit in her but you will like another manner in her so accept her as she is.

60. Have good intention for your wife all the time, Allah monitors your intention and your heart at all times. Allah (s.w.t) said Among His Signs is that He created for you wives from among yourselves, that you may find repose in them, and He has put between you affection and mercy. Verily, in that are indeed signs for a people who reflect.

harigailah ketika beliau masih ada...nanti dah bujang semula baru nk sedar xguna la...semoga perkahwinan kalian peroleh keberkatan insyaallah...

bukan berkhutbah cuba betuli diri jua...

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

Cara Memakai Cincin Mengikut Sunnah Rasulullah...=))

Assalamualaikum

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kw. sesudah Saidina Ali berkahwin dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Nabi Muhammad Saw. Nabi Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari:


1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk
3] ibu jari

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari
telunjuk jari tengah dan ibu jari adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka dizaman Nabi Lut a.s.

Perhatian : Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki ataupun perempuan.

Muslimin dan Muslimat, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi s.a.w memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi s.a.w dapatlah kita pahala.

Sebarang perhiasan berkaitan jantina berlainan juga adalah HARAM dipakai...

sebarkan....

bukan berkhutbah cuba betuli diri jua...

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

Al-kisah Udang...=))

Assalamualaikum

Kisah berlaku di sebuah kampung. Seorang suami bekerja sebagai kelasi kapal telah pulang ke rumah setelah tiga bulan berada di atas kapal. Dalam perjalanan pulang dia telah berkira-kira untuk melepaskan rindu bersama-sama isterinya.

Setibanya di rumah, dia terus meluru ke arah isterinya sambil berkata, "Yang.....abang nak lah !!".

Isterinya pun menjawab : " malam sikitlah bang...kan anak ada tu" sambil menunjuk anak mereka yang berusia 12 tahun itu. Si suami tak puas hati...mana tak, dah tiga bulan tahan, balik2
tak dapat! bengang beb.

Last2, si suami mencari idea untuk menyuruh anak nya keluar dari rumah...sejam pun jadilah. Last2, dia pun mendapat idea, di panggilnya si Amin, anaknya.

Min...abah dah lama tak makan udang, engkau boleh belikan udang galah kat kedai tak? Tapi, aku nak seekor udang betina dan seekor udang jantan" Si amin mengerut dahi " Macam mana saya nak kenal udang jantan dengan betina ayah ?"

"Alah....kau pandai2 lah carik!"

Begitulah muslihat si ayah. Fikirnya dengan cara begini bolehlah dia melengah-lengahkan masa anak nya...so bolehlah dia melayan isterinya.

Si anak yang dari tadi kebingungan telah keluar dari rumah dan duduk seketika di bawah rumah. Sambil2 berfikir macam nak bezakan udang jantan dengan betina, tiba2 dia terdengar satu bunyi yang amat asing dari atas rumah dan terdengarlah dia perbualan antara si ayah dengan si ibu.

Sambil kedengaran bunyi2 yang asing itu, tetiba terdengarlah dia
ibunya berkata2 kepada si ayah....

" Hai bang...panjang tangan nampak" Kata si ibu, apabila dilihatnya tangan suaminya merayap begitu rakus sekali.

" Mestilah....tengah stim !!" Jawab suaminya....anaknya terkedu!!!!

Selepas beberapa seketika amin terdengar lagi perbualan

" Hai yang....terjegil mata nampak" Kata si suami apabila melihatkan gelagat isterinya menjegilkan mata kerana menahan keseronokan semasa
si suami sedang mendayung.

" Mestilah tengah stim !!" Jawab pula si isteri....anaknya makin kebingungan.

Selepas tu, si amin terdengar satu bunyi yang begitu kuat dari bilik ayahnya...dan tetiba suasana sunyi.

Selang beberapa ketika dia terdengar ibunya berkata " Bang jangan
rendam lama2 sangat!"

Suaminya menjawab: "Alah...rendam lama2 pun bukannya reput"

Si anak tersenyum...dia bangun dan terus kekedai membeli pesanan bapanya.

Apabila pulang ke rumah, bapanya sudah menanti kepulangan anaknya, maka terjadilah satu perbualan antara anak dan ayah.

" Kau dah beli udang ?"

"Dah sambil menunjukkan dua ekor udang kepada ayah nya?"

" Mana satu udang jantan?" Tanya ayahnya.

" Yang ni....sebab tangan dia panjang!"...jawab anaknya dengan confident. Bapanya mengerut dahi.

" Mana satu udang betina?" Tanya ayahnya lagi

"Yang ni...sebab mata dia terjegil" jawab anaknya.

" Kurang ajar...kau mengendap ye..." Kata si ayah sambil menampar anaknya. maka tersungkurlah si anak....bertaburlah udang yang dibelinya sehingga jatuh ke dalam longkang .

Dengan marah bapanya berkata " Kutip udang dalam longkang tu...karang terendam pulak !"

Anak nya menjawab " TERENDAM PUN BUKAN NYA REPUT!!!!!"


hahahahhaa....moral of the story? LU PIKIR LA SENDIRI....

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

Monday, November 8, 2010

Nampak Macam Simple Tapi Orang Selalu Pandang Remeh...=II

Assalamualaikum

SILA AMBIL PERHATIAN

Jangan guna “Bye” kerana “Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”
Jangan guna “A’kum” kerana “A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.
Jangan guna “Semekom” kerana “Semekom” bermaksud “Celaka Kamu.”
Gunakan perkataan “Salam” sebagai singkatan bagi “Assalammualaikum.”
Tolong forward kepada umat Islam yang lain, untuk elakkan diri daripada membuat dosa yang tidak disengajakan.

Tulis “Makkah tetapi jangan tulis “Mekah” coz “Mekah” = House of Wine.
Tulis “Masjid tetapi jangan tulis “Mosque” coz “Mosque” = Mosquitos.
Tulis “Allah” jangan tulis “4JJI” coz “4JJI” = For Judas Jesus Isa Al-Masih.
Tulis “Salam” jangan tulis “Ass” coz “Ass” = Donkey / Ass.
Ia semua terpulang pada awak kemudian untuk menggunakan sesuai satu atau bukan, tetapi jika anda mencintai Islam kemudian menggunakan sesuai satu.

Banyak cara menyesatkan umat akhir zaman....ramai beranggapan perkara yang RAMAI ORANAG SUKA ITULAH YANG DIAJAR ISLAM.....fahaman salah n sesat...perkara yang orang suka itu kebanyakkannya hiburan n amalan dunia yg jauh dari syariat Islam...berhati-hati...

bukan berkhutbah cuba betuli diri jua

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

Pabila Mentaliti Orang Islam Di Momokkan Dengan Sains...=II

Assalamualaikum

smtg menarik untuk dibaca...

1. Kita diajar dalam buku biologi, buku pemakanan (kajian dan terbitan para kafir ni) bahawa kalau nak dapat vitamin B dan kalau nak tambah darah kita kena makan hati haiwan dan hati ayam. tetapi sebenarnya Nabi kita tidak menggalakkan pemakanan organ dalaman. Nak ikut kafir ke nak ikut nabi kita? Sebenarnya makan hati ayam dapat melembabkan otak kita sbb hati merupakan organ dimana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. jadi kepekatan toksin adalah tinggi di hati ayam. makanlah kita toksin tersebut serta bengaplah otak kita umat Islam sebab percaya buku sains keluaran kafir ini.

2. Kita diajar dalam sains bahawa kopi tidak bagus untuk kesihatan. Namun sebenarnya kopi adalah antara minuman kegemaran Nabi kita selain susu dan madu. Cuba tengok Yahudi, mereka minum kopi, Starbuck. Profesor di UK yang Yahudi semua ada segelas kopi dit tangan mereka.

3. Kita diajar memakan kambing tinggi kolesterol, namun kambing juga adalah makanan Nabi kita. Seolah-olah buku sains ni nak merendahkan pemakanan Nabi kita. Sebenarnya daging kambing adalah daging paling kurang kolesterol.

4. Kita diajar bahawa makan McDonalds adalah bagus, namun sebenarnya McDonalds adalah makanan yang sangat tinggi MSG dan kolesterolnya dan paling banyak lemak tepu trans.

5. Para kafir ni juga menggalakkan kita minum dan makan makanan yang langsung tak berkhasiat, contohnya coke dan maggi. Coke tu sangatlah beracun, dan ia sangat tidak bagus untuk kesihatan (gula tinggi, berasid, pH dalam lingkungan 3.5, ada racun tersembunyi). Dan para Melayu kita juga yang ketagih minum.

6. Untuk pengetahuan, para kafir agen dajjal nij juga mengwar-warkan kebaikan minum soya (sebab USA merupakan
pengeluar soya terbesar), namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan. selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat, serta melemahkan otak dan tulang sbb dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen kat wanita. soya juga ada phytic acid yang membuatkan penyerapan kalsium, magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.

Secara kesimpulannya para kafir agen dajal ni bukan setakat melemahkan kita dari segi lain namun secara pemakanan kita jua.

akhir zaman terlalu hebat akan ancaman dunia...pilihlah jalan yg memegang tali Allah...semoga kamu tidak sesat....

bukan berkhutbah cuba betuli diri jua

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

Ingat Suka-suka Ker Solat Awal Waktu? Ada Banyak Kelebihannya...=))

Assalamualaikum

bila berbicara bab solat ni psti ada diantara kita yg sering melengahkan solat...sebenarnya solat diawal waktu bnyak kelebihannya...segalanya berkaitan dgn fenomena warna alam...

fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi, betul tak?

Waktu Subuh

Sebagai contoh, pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh.

Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi.

Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.

Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur.

Di sini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat di awal waktu.

Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum.

Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud.

Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

Waktu Zohor

Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (Isyraq & Dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor.

Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman.

Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan.

Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak?

Waktu Asar

Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif.

Rahsia warna oren ialah kreativiti.

Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu).

Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita.

Waktu Magrib

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah.

Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam.

Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita.

Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

Waktu Isyak

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan.

Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak.

Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan.

Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam.

Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta di mana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.

Qiamullail

Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus.

Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.

Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam.

Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya.

Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh.

Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di’kurniakan’ syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini.

Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hamba-Nya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukan-Nya.

Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichinya.

bukan nak cakap la, mmg bnyak manfaat kan...kalo dapat solat pada awal waktu tu kira alhamdulillah la...lebih-lebih lagi dapat berjemaah....aku ni pon kadang-kadang caca marba gak waktu solat....tapi pada aku sesibuk maa kita tentang urusan dunia jgn la sesekali meninggalkan solat...kita semua banyak dosa...tapi ingat jalan pulang kita hanyalah satu, bertemu ALLAH SWT...



bak kata bapak aku "Susah org bersolat dgn org xbersolat lain"...

bukan berkhutbah cuba betuli diri jua...

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))