Sunday, October 31, 2010

Larangan Rasulullah Ketika Hadir Ke Majlis Perkahwinan...=II

assalamualaikum...

actually ni notes dari FB aku tapi aku post kat blog plak...dulu aku pernah buat satu status tntang wish 'selamat pengantin baru, semoga bahagia ke anak cucu'....kali ni kawan aku bagi hadis sahih untuk dikongsikan bersama....sebarkan kepada semua..

Dari Al-Hasan, bahawa 'Aqil bin Abi Thalib menikahi seorang wanita dari Jasyam. Para tetamu mengucapkan selamat dengan ucapan jahiliyah : "Birafa' Wal Banin (Semoga murah rezeki dan banyak anak)".

'Aqil bin Abi Thalib melarang mereka seraya... berkata : "Janganlah kalian ucapkan demikian!!. Karena Rasulullah s.a.w melarang ucapan demikian". Para tamu bertanya :"Lalu apa yang harus kami ucapkan, wahai Abu Zaid ?". 'Aqil menjelaskan : "Ucapkanlah : Barakallahu lakum wa Baraka 'Alaiykum (Semoga Allah memberi kalian keberkatan dan melimpahkan atas kalian keberkatan). Demikianlah ucapan yang diperintahkan Rasulullah s.a.w".

(Riwayat Ibnu Abi Syaibah, Darimi, Nasa'i, Ibnu Majah, Ahmad dan lain-lain).

Adalah Nabi bila mendo’akan seseorang yang menikah, “Barakallahu laka wa baraka ‘alayka wa jama’a baynakuma fi khayrin” (Semoga Allah memberkahimu dan memberkahi pernikahanmu serta mengumpulkan kalian berdua dalam kebaikan)”. (HR. AtTirmidzi 1091, dishahihkan Al-Albani dalam Shahih AtTirmidzi)

Doa yang biasa Rasulullah s.a.w ucapkan kepada seorang mempelai ialah :

"Barakallahu laka wa baraka 'alaik, wa jama'a bainakuma fi khair"

Doa ini berdasarkan hadith sahih yang diriwayatkan dari Abu Hurairah:

Dari Abu hurairah, bahawasa Nabi s.a.w jika mengucapkan selamat kepada seorang mempelai, beliau mengucapkan doa : "Barakallahu laka wa baraka 'alaik, wa jama'a bainakuma fi khair (Semoga Allah memberimu keberkatan dan mencurahkan keberkatan ke atasmu dan mudah-mudahan Dia mempersatukan kamu berdua dalam kebaikan)".

(Riwayat Ahmad, Tirmidzi, Darimi, Hakim, Ibnu Majah dan Baihaqi).

ingat, kita xpernah tahu apa yg bakal berlaku selepas perkahwinan...so berhati-hati diatas ucapan kalian...takut2 termakbul n kawan kita merana sepanjang hayat....sebarkan...

bukan berkhutbah cuba betuli diri jua...

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

No comments: