Saturday, October 30, 2010

Penantian Suatu Penyeksaan...Gomo Kelate Gomo...=))

assalamualaikum...

alrite....kali ni kita cite pasal bola plak...actually dah lama xtalk pasal bola...bukan xamik pot pasal bola ni....selalu gak la update wlpun dah lama xpegi stadium...al-maklum lah sejak kejatuhan team SKOR YOB SKOR (dulu kejor yob kejor) mmg xamik tau sgt bola sepak malaysia...hehehe...

semalam berakhirnya Piala Malaysia 2010 dimana menyaksikan pertembungan dua finalis 2009, Kelantan vs Negeri Sembilan....macam biasa la stadium nasional bukit jalil menjadi tumpuan...

lautan merah dan kuning menjadi bukti bahawa bola sepak malaysia masih belum hilang sengatnya...nak cita masa zaman Supermokh mmg jauh beza la..tapi fans bola sepak malaysia masih utuk menyokong liga tempatan...

ternyata penantian kelantan selama lebih 40 tahun berbaloi apabila bejaya menewaskan n9 2-1 malam semalam...bukan kejab bro nk tunggu julang piala ni...ingat macam menunggu menanak nasi ke? hahaha...

n9 mebuka jaringan setelah 13 minit game bermula...semuanya gara2 sepakan percuma pantas yang akhirnya mengundang sepakan penalti hasil kesilapan keeper yang terpaksa membentes kunalan, wing kanan n9....freekick pantas mmg memerangkap benteng pertahanan mana2 pasukan n mmg chance nak score...

shahurain abu samah menyenpurnakan sepakan penalti walaupun terpaksa diambil kali kedua gara2 pemain terlalu cepat masuk ke kotak penalti pada sepakan pertama...negeri sembilan mendahului 1-0....

lepas tu the red worrior melancarkan serangan bertali arus la...tapi gagal membuahkan hasil...kekebalan benteng pertahanan n9 yang dikemudi oleh aidil zafuan ternyata kebal untuk ditembusi walaupun beberapa percubaan bahaya kelantan berjaya dihalang..

ternyata bola sepak sememangnya kejam...berpunca daripada perebutan diudara bola 50-50 kapten n9 aidil zafuan terpaksa diusung keluar akibat mengalami kecederaan lutut..disinilah bermula malam kemurungan n9 (mungkin sebab bulan cerah kot..kehkehkeh).....kesempatan tersebut pantas digunakan kelantan untuk menyamakan kedudukan hasil tandukan hairudin omar (hai-o) setelah menerima hantaran silang norshahrul idlan talaha yang berjaya menewaskan keeper n9 sani anuar.....

kedudukan 1-1 ternyata menggamatkan stadium bukit jalil...penyokong kelantan kembali bersorak ceria setelah memperolehi jaringan penyamaan...kelantan terus mengasak dan hasilnya badri radzi menjaringkan gol kedua kelantan setelah menyempurnakan hantaran nor farhan bagi memastikan giliran kelantan mendahului 2-1....

ternyata segalanya tidak menjadi kepada n9....kehilangan aidil ternyata dimanfaatkan sepenuhnya kelantan untuk memperoleh kemenangan...maunyer xharu biru..org besi dibahagian pertahanan xda...strategi jadi lain la...

bagi b.sathianathan kemenangan ini satu yang menggembirakan ditambah dengan kejayaan yang dicipta hasil kesungguhan semua pemain...badri razi dipilih selaku pemain terbaik dan membawa pulang RM 1000.00...

cam biasa la bila bola sepak melibatkan kelantan mula la isu yang dibangkitkan adalah berkaitan sikap penyokong yang bertindak diluar batasan seperti bunga api dan balingan botol ke dalam padang....aku secara relaxnya mengatakan perkara itu biasa terjadi kat mana2 stadium di malaysia ni...bukan nk menyebelahi mana2 pihak sebenarnya...aku pun fans bola sepak...kalo setakat nk komplen bab keganasan penyokong kelantan tu semua pada aku sama jer...

aku fans perak pun kadang2 ada gak tgk sikap2 sedemikian ketika datang ke stadium...baling botol tu bnda kecik jer...especially kalo fans bengang team ketinggalan...tu belom refree kena bamboo kena maki hamun...fans ramai2 sebut "REFREE BODOH"......kalo bnda tu nak isu, adoii lembik la..

biasa la penyokong semua manusia..ada perasaan...cuma kita semua sebenarnya dimomokan dengan media jer....kalo org dok isu fans kelantan baling botol mengganas, sampai bergaduh tu pada aku xda hal la...yang penting diri kita sebenarnya....



macam la kita xpernah dengar kes bakar bangku stadium, bakar bendera pun ada....kita ni sebenarnya merasakan itu satu budaya pelik ketika menonton bola sepak...kat eropah especially liga Serie A italy misalnya, fans dorg bawak jer mercun bunga api tu smpai berkembut asap seluruh stadium...liga brazil n argentina smpai runtuh stadium...

kat malaysia team seperti perak, kelantan, selangor n kedah mempunyai penyokong yang ramai...kalo dah ramai tu xla semua yang buat perangai....tapi xleh nk kawal...macam aku cakap pape pun cara kita mengawal diri kita ketika tgk game....kadang2 org tgk game BPL kat kedai mamak pun meradang frust team kalah...siap bakar jersey segala...
hahahaha..so xperlu la nk provokasi team mana2 punya fans...apada aku semua sama jer..

apa pun aku nak ucapkan tahniah la kat pasukan kelantan berjaya menjulang piala malaysia...rupenyer kelantan ni pasukan ke 14 yang menang...ranking of coz la the red giants, pasukan selangor....zaman mokhtar dahari lagi team dorg ni dah gempak...

walaupun aku ni org johor dok perak (kira dh mcm org perak), aku bangga sebab yang julang piala semalam adalah orang perak, Indra Putra Mahyuddin...kihkihkih....



syabas dan tahniah sekali lagi kepada pasukan Kelantan, Juara Piala Malaysia 2010, Gomo Klate Gomo...

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

2 comments:

Anonymous said...

dude... wa suka entri lu nih... memang spot on lah... rasional...
dan lu cerita benda yang lu memang tau... bukan men cakap rambang je macam sesetengah orang tuh...

fan bola [fan apa-apa lah..] memang ada jenis yang takleh terima kekalahan, tak leh kecewa, tidak takde la orang yang bunuh diri pasal frust ngan awek lagi kan... derang ni yang irrational. tapi bila dah ada sekor dua yang gini, yang lain mula la ngikut tuh... standard sangat dah...

tapi aku pun tak suka jenis fans yang suka sangat baling mercun masuk padang tu... memang bongok gila lah... kalau takat nak men mercun yang terbang ke atas tu, nampak gak cantik, ni men campak lam padang... rosak betul, tambah yang jenis asap banyak tu, mengganggu betul.

macam fans milan yang suka pasang flare... cantik lah... tambah derang gelapkan stadium lagi... memang WOW factor lah...

dan jenis yang bakar kerusi tu... memang patut kena jel pun... hahaha...

arjuna kayangan layangan said...

biasa bro...bola sepak..semua fans manusia..so xleh gak nk rasis bab remeh camni...yg penting kita xterlibat dalam bnda2 cmni...kita pegi nk enjoy the game...biar org lain buat...yg pendting kita manfaatkan akal kita dgn sebaik mungkin agar benrtindak rasional =))