Tuesday, August 2, 2011

Racism dan Sensitif?.....=??



assalamualaikum...

just nak share satu video yang hangat diperkatakan ketika ini..ramai yang menyatakan ada smtg yang sensitif dalam video ini dan kononnya 'menghina Islam'...

aku dah tengok video ni beberapa kali dan mencari aspek 'menghina'...xjumpa la pulak...sebaliknya aku jumpa satu PENGAJARAN yang kita sebagai umat Islam perlu melihat dari aspek yang positif dan cuba muhasabah diri kita.

video ni menceritakan adab-adab ketika di bulan Ramadhan terutamanya berkunjung ke bazar dengan adab-adab yang sopan...

part yg kontroversi tu aku rasa part model ni pakai baju sexy then datang bazar nak membeli juadah...kalo kita fahami sebaik mungkin, sebenarnya kita kena faham, bulan puasa ni bulan mendidik kita...bulan latihan daripada Allah..

kalo kita g bazar, bohong la xda awex free hair, pakai baju ketat, nampak susuk tubuh, kalo elak untuk tengok pun, kena tengok jugak....

kita bukan nak cerita kita ni bagus macam xbuat salah, tapi dalam hidup ni kena sambil tegur menegur, amar ma'ruf nahi mungkar....



Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan-bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu, dan pakaian perhiasan; dan pakaian yang berupa taqwa itulah yang sebaik-baiknya. Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmatNya kepada hamba-hambaNya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur). (Al-A'raaf 7:26)


sebagai umat Islam, ingatlah, kita hidup bukan di dunia semata-mata..akhirat adalah tempat balik kita....

fikir-fikirkan...bukan berkhutbah, cuba betuli diri jua...

to be continued.....arjuna kayangan layangan =))

4 comments:

Hiekal Rosli said...

Satu iklan yang bagus! straight foward and takde bunga2... mmg ni la cara iklan yang kene dengan peredaran zaman.... tapi sayang dah kene tarik....kalau gi pasar ramadhan aku rasa awek2 melayu kita lagi ganas dressing.... so tak payah la nak menyalak kat iklan ni... sila kembali ke dalam dunia yang nyata pada mereka yg menyalak tak tentun pasal tu.... betul tak?

arjuna kayangan layangan said...

aku setuju...
kita kalo benda tu betul, betul la..
kalau salah tetap salah...
biasa la, iklan kesedaran macma ni lekas2 tarik balik walhal bukan sensitif apa pun...
setiap perkara ada baik dan Buruknya =))

belogkayangan said...

semalam baru jumpa perempuan pakai baju kemeja dengan sluar tight paras pehe dekat bazaar.. org melayu neh..ape pun tak buleh~

Anonymous said...

nasihat yg berguna...~ sama ngn luahan seorg pemanggil radio hot.fm tentang perkara yg sama td pg...~ elis setuju...~ mmng betul apa yg di coretkan...~ =) bulan ramadhan memang bulan melatih kita menjaga jasad dan rohani sebaik2nyer...~
_Elis Shazila_